Page 4 - Recensioner_Opsis_nr1-2021
P. 4

O SISRE
Hisnande färd på spark
Vinterkväll
av Ann-Helen Laestadius Bild Jessika Berglund Lilla Piratförlaget 2020
Sara och hennes mamma har varit och hälsat på mormor. När det blir dags att åka hem är det alldeles mörkt ute och Sara tycker att det är lite otäckt. Himlen är svart med mängder av stjärnor och marken är helt täckt av snö. Mamma och hon åker spark i mörkret och tystnaden. Plötsligt lyser himlen i skiftande färger och former samtidigt som ett knastrande ljud hörs. Sara kikar försiktigt uppåt och ser norrske- net dansa och lysa upp deras väg hem.
Mörkret, snön och norrskenet ger
den realistiska handlingen en dimension av äventyr och saga. För alla oss som i bästa fall har upplevt en blek variant av norrsken väcker Jessika Berglunds illustra- tioner imponerad förundran. Hon låter det märkliga spelet på himlen dominera ett hisnande uppslag där Sara och hennes mamma återfinns som mycket små figurer i ena hörnet. Här är naturen verkligen när- varande, nästan huvudperson.
Ann-Helen Laestadius sparsamma text är enkelt och självklart formulerad i en ton som talar direkt till barnet. Hon beskriver hur en spark fungerar men gör inga försök
 S AR
 Det är kallt ute. Väldigt kallt. Det kommer rök ur munnen när Sara andas och det nyper i kinderna. Skorna knarrar i snön.
   med norrskenet. Det får bara finnas där. Likadant är det med de samiska detaljer som finns i bilderna, som Saras mössa och mammas uppmaning på samiska till mormors hund att gå hem.
Laestadius och Berglund är en lyckad kombination. Texten lämnar stor frihet för illustratören som skapar en varm och trygg värld trots mörkret och kylan. Både mamma och Sara i sina färgstarka och bulliga kläder utstrålar värme och glädje. Människorna är konturtecknade medan
bakgrunderna är målade i flytande färger. De två upphovspersonerna har gjort en bok tillsammans tidigare, Pimpelfiske,
2018, som handlar om Malte som åker skoter och fiskar på isen med sin mormor och morfar. Den finns översatt och utgiven på nordsamiska, meänkieli och romani. Båda böckerna ingår i Tripp, Trapp, Träd- biblioteket och har sänts på barnkanalen och Barnradion av UR.
Anne-Marie Karlsson
bibliotekarie
Mormors hund springer efter. Han heter Násti, som i Stjärna. Han tycker att det är roligt att jaga dem. Násti skäller viftar med svansen. Sara tycker också att det är roligt. Hon skrattar högt.
 4
N
E
P
C
R
E   2   3   4   5   6