Page 3 - Recensioner_Opsis_nr1-2021
P. 3

 sjukhus besöker Humlan ofta sin förvirra- de faster på sjukhuset.
En liknande berättelse som denna
om faster Fanny och barnet Humlan är författaren Sara Stridsbergs barnberättelse Dyksommar som handlar om en liten flickas vänskap med den lekande simmerskan Sabina under den tid då den vuxna kvinnan Sabina är intagen på Beckomberga.
Jag vet förstås inte om Katarina Sigunsdotter och Ester Eriksson haft Barbro Lindgrens och Sara Stridsbergs verk som inspirationskällor för Humlan Hanssons hemligheter. Och jag vet inte heller om de bägge har låtit sig inspireras av det lyckliga slutet i Lukas Moodys- sons ungdomsfilm Fucking Åmål med två flickor som triumferande hittar tillbaka till varandra efter en svår tid. Men om så är fallet att det finns intertextuella och
intermediala sam- band – då blev resultatet mycket bra. Men Humlan Hanssons hemlig- heter har ändå, mest av allt, ett eget skruvat tilltal. En egen ton.
Det var pricksjukdomen vattkoppor som gjorde att Humlan inte kunde gå
i skolan på två veckor och det
var under och efter dessa fjorton dagar som katastrofen hände: Att bästisen Nour i parallellklassen lierade sig med onda hästtjejer och att hon med dem – skrattan-
de och gnäggande – galopperade runt på skolgården och prejade kompisarna. Och att hästtjejerna retade Humlan och kallade henne för ”Skitungen”.
Men så slutar det hela så bra, så bra. För både faster Fanny och för Humlan.
Och för en lättad elvaåring som under läsningen har låtit sig bjudas på både tårar, skratt och hjärtenyp.
Humlan Hanssons hemligheter är en exis- tentiell juvel Värd sitt Augustpris.
Lena Kjersén Edman
litteraturvetare och kritiker
  3
   1   2   3   4   5