Page 10 - Recensioner_Opsis_nr1-2021
P. 10

O SISRE
Värt att veta om växter
Förtrollad trädgård
av Cecilia Ottenby Natur & Kultur 2020
När vårvintern slagit sitt grepp om oss
är det förmodligen många som dröm-
mer om och planerar för den kommande växtsäsongen. Trädgårdsingenjören Cecilia Ottenby har skrivit och ritat in drömmarna i en tjock, rikt illustrerad familjebok. Det är hennes andra bok, hon debuterade med Börja krypleta, (Natur & Kultur 2018) om småkryp som vi kan hitta i olika typer av växtlighet.
I Förtrollad trädgård kan vi följa årstidernas växlingar i trädgården och några växters uppbyggnad samt fakta och kuriosa i en intresseväckande blandning. Att snödroppar slår ut vid 10° är en nyhet för mig, annan information blir hängande i luften, som att påskliljor under tusentals år använts som botemedel – mot vad? De exempel på kulturväxternas historia som hon lämnar ifrån sig ger mersmak. Histo- riska fakta, som att den egyptiska faraon Hatshepsut samlade växter, också från andra länder för ca 3 400 år sedan. Hennes initiativ ledde till att växterna användes
 S AR
   som mat, medicin och rökelse. Under 1700-talet blev botaniska trädgårdar med hela världens växter populära och nu finns de i alla större städer. Oftast en välskött oas att vandra, njuta och förkovra sig i. Idag har trädgårdsväxterna i viss utsträck- ning flyttat från marken och små täppor
in på städernas balkonger. Odlandet har blivit en klimatsmart rörelse och det börjar finnas både takodlingar och underjordiska kommersiella grönsaksodlingar.
Cecilia Ottenby använder ett direkt tilltal och på slutet av boken finns en enkel ordlista med förklaring av fackuttryck. Jag uppfattar illustrationerna som ojämna. Det är kanske orättvist men Lena Anderssons nyanserade akvareller av blommor och grönsaker ställer sig i vägen för Cecilia Ottenbys bilder. Jag tänker t.ex. på Majas lilla gröna (Natur & Kultur 1987) eller Skissernas bok (Rabén & Sjögren 1995). Jag uppskattar inte Ottenbys skojfriska margi- nalteckningar av förmänskligade föremål
i pastellfärger som blinkar till läsaren. Årstiderna representeras bl.a. av ett uppslag med en blomma som visas i genomarbetade detaljbilder. VÅR = tulpan, Sommar = ros, Höst dalia och vinter = orkidé. Träd- gården som livsrum är inte bildsatt, det är detaljbilder mot vit bakgrund som gäller.
Genom texten uppmanas läsaren att bli en riktig trädgårdsmagiker, en som planterar frön och sköter om dem tills
de första två bladparen dyker upp och de kan flyttas ut. Den processen kan även de yngsta barnen följa.
Läsaren uppmanas att dra en vitlöks- klyfta runt krukkanterna för att avskräcka hungriga sniglar. Det ska jag pröva. Andra hot mot den planterade växtligheten nämns inte. Den här boken handlar om den lyckade trädgården, inte om den upp- ätna eller torkade.
Det jag särskilt uppskattar är uppslaget med rubriken sinnessafari och uppmaning- en att titta, känna, lyssna, lukta och smaka i trädgården.
Cecilia Ottenby vill inspirera läsaren till egen aktivitet som hon kallar pyssel. Det kan handla om att plantera en moss- trädgård, att samla fröer under hösten eller göra en magisk amulett av trädgårdsfynd. Att göra bläck av bär och att baka en förtrollande god äppelpaj finns det också recept på. Hon skriver också att om man sticker in en kvist mynta i blombuketten, renas vattnet och blommorna lever längre.
Som helhet en varierad och omfattan- de bok om kulturväxter för den familj som har tillgång till odlingsbar mark.
Susanna Ekström
 10
N
E
P
C
R
E
   8   9   10   11   12