Biblioteket där barn och unga kan chilla bland blåsippor och böcker

Hösten 2020 öppnade Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm efter en omfattande renovering. Opsis har besökt barnavdelningen och ungdomsbiblioteket Punkt på Tranströmerbiblioteket för att se hur byggnadens ursprungliga idé förverkligas i en tid präglad av restriktioner och digitala möten.

Mjuka kuddar i naturnära toner, en bokhylla som ryggstöd och folklivet nere på gatan som en stumfilm bakom glaset. Vid en av fönsterplatserna ut mot Götgatan sitter Ryan Haile och pluggar. Han är 20 år och har hittat en av dina favoritplatser på Punkt, som ligger i Tranströmerbiblioteket i Medborgarhuset och är hela Stockholms ungdomsbibliotek.
Redan första dagen efter den fyra år långa renoveringen kom Ryan Haile hit. 
– Det var jättefint och roligt att komma tillbaka. Jag brukade komma till Punkt efter skolan, men när jag gick på gymnasiet stängde det i flera år. Då fick jag gå till skolbibblan eller stadsbiblioteket istället. 

Ryan Haile gillar att Punkt har miljöer som både är mysiga och mer seriösa. För honom är platsen viktig för koncentrationen. 
– Jag har adhd och kan inte plugga eller läsa en bok på samma ställe som jag sover eller ser på film. De här platserna här vid fönstret är bra, men om jag ska skriva sätter jag mig vid en av platserna med bord.

Han pekar bort i gången, där två av fönsterplatserna har bord. Från början när lokalerna skulle renoveras fanns inte dessa platser med i arkitekternas förslag. Jenny Granberg är bibliotekarie och har arbetet på Punkt sedan 2014. Hon var involverad i renoveringen, samtidigt som hon arbetade i stadsdelen Bredäng där ungdomsbiblioteket Punkt 127 startade.
– I hela Tranströmerbiblioteket finns ett naturtema med koppling till Tomas Tranströmers poesi, med blommor och småkryp på småbarnsavdelningen. Arkitekterna hade tänkt att ungdomar ville ha något häftigt. Och vad är häftigt i naturen? Spindlar!
Jenny Granberg ler åt det ursprungliga förslaget, som förutom att innehålla spindlar gick i orange och lila. 
– Jag sa nej, nej, nej. Inget Halloween-tema. Sedan gick jag till ungdomarna i Bredäng och frågade vad de ville ha. 

Annelie Drewsens (text och foto)

Läs hela artikeln i Opsis nummer 2.

Vill du prenumerera på Opsis Barnkultur? Gå in på Prenumerera i vänsterspalten och fyll i kupongen så kommer Opsis till din brevlåda!