Så roligt och viktigt att den franske författaren Jean Claude Mourlevat får årets Alma-pris!!!

Inte många i Sverige känner till honom men i Frankrike är han mycket känd och uppskattad för sina barn-och ungdomsböcker. Han är den förste från Frankrike som får priset.
Jag vill verkligen tacka Lena Kåreland för hennes allomfattande och djuplodande artikel  om Jean-Claudes författarskap och även författaren Mårten Sanden för hans starkt personliga levande porträtt av honom. Opsis har även intervjuat alla i Almajuryn om deras förhållande till Jean-Claudes böcker. Glädjande nog kommer redan nu 27 maj hans första bok översatt till svenska – Jefferson ut på Lilla Piratförlaget. Och förhoppningsvis kommer fler av hans sagolika böcker att översättas och läsas.

I detta nummer finns förutom mycket om Almapristagaren ett omfångsrikt text- och bildreportage om Platsens betydelse för bilderboken av förskolepedagogen Susanna Ekström och med många spännande illustrationer ur bilderböcker.
Du får heller inte missa intervjun med författaren Åsa Lind som talar om sin kärlek till ord och språk och sitt filosofiska tänkande, manifesterade i hennes tre böcker om Sandvargen. Åsa och Emma Virke fick årets Snöbollspris för sin fantastiska bilderbok Kom dagen, kom natten. Inför sommaren bjuder Opsis också på 14 sidor recensioner av många olika böcker för olika åldrar.

Detta nummer av Opsis blir det sista som redaktör Birgitta Fransson och formgivare Inger Kåberg gör. Men jag ger inte upp. Det är viktigt att Opsis inte försvinner – jag vet att den är uppskattad av bibliotek, förlag, illustratörer, Kulturrådet, Alma och förstås många andra läsare. Själv tycker jag det är mycket givande och lärorikt att få följa barnkulturen med all dess diskussioner och information om böcker, bilder, skola och bibliotek
Jag önskar en god sommar !

Marianne von Baumgarten-Lindberg

PS Opsis behöver prenumeranter – tacksam för fler! DS