Årets andra nummer är ute nu!


Årets Almapristagare Bart Moeyaert och 100-årsfirande Lennart Hellsing är i fokus i nummer 2 som är ute nu.


Det var en mycket mycket glad Bart Moeyaert som på barnboksmässan i Bologna tog emot beskedet att han fått Alma-priset 2019.
Foto: Susanne Kronholm

Jurymedlemmen Katarina Kieri analyserar några av Moeyaerts böcker och juryns ordförande Boel Westin skriver om hans förhållande till musik.

Lennart Hellsing och cirkeln

Foto: Peter Knutson

Susanna Hellsing tecknar ett personligt porträtt av sin pappa, barnboksförfattaren och poeten Lennart Hellsing. Hans verser om Herr Gurka och Ticke Tack har sjungits av generationer barn och vuxna. Vem var han egentligen, denne mångsidige man som har betytt så mycket för svensk barnlitteratur?


Missikalen Katter spelades på Dramaten 1995 med bl.a. Melinda Kinneman och Anita Wall. Foto: Roger Stenberg.

Orden blir till toner i hans huvud

Under sitt långa yrkesliv som musiker och tonsättare har Gunnar Edander bland annat satt musik till dikter av stora poeter som Karin Boye, Gustaf Fröding och Sonja Åkesson. Och Lennart Hellsing – de gjorde Missikalen Katter tillsammans.
Helene Lumholdt har intervjuat Gunnar Edander.


Ur Tore Silver Visselgren

Sara Gimbergsson på Opsis Salong

Hon tror på vikten av att gå vilse för att hitta rätt Sara Gimbergsson firar tjugo år som författare och illustratör och säger att hon längtar efter att bli mer egensinnig igen. Viktoria Myrén har intervjuat henne

Nästa nummer av Opsis Barnkultur

Nästa nummer kommer i september lagom till Bokmässan i Göteborg. Då granskar vi hästböcker och serieböcker.

Vill du prenumerera på Opsis Barnkultur? Gå in på Prenumerera i vänsterspalten och fyll i kupongen så kommer Opsis till din brevlåda!