Opsis kan bli Årets Kulturtidskrift 2019

Föreningen Sveriges tidskrifter delar varje år ut priset Årets kulturtidskrift och i år är Opsis en av fem nominerade tidskrifter.

Så här låter motiveringen:
Opsis Barnkultur Opsis Kalopsis står sig – efter 33 år. Seriös och snygg tar tidskriften parti för berättandet som det centrala för människan, som ett sätt att göra världen begriplig. Recensionerna är välgjorda och behandlar inte bara nyutgivet. I temanummer om skräck eller syskon ger Opsis tips på böcker som borde få ett nytt och längre liv. Vilket är av utomordentlig vikt i en tid när forskningen betonar vikten av läsning och högläsning för barns språkutveckling. Opsis håller koll på aktuell barnkultur för ständigt nya generationer – och tar femteklassarnas parti. Det är gott att läsa en tidskrift som menar att femteklassare borde styra världen därför att de har ett så starkt rättvisepatos!

De andra nominerade är Lira, Ottar, Lyrikvännen och Bild & Bubbla. Prisutdelning blir det på Rönnells antikvariat i Stockholm den 19 oktober. Det känns hedrande! Och spännande