Om konsten att uppleva konst

”Det finns förståndiga människor som hävdar att barn inte förstår konst – i varje fall inte modern konst. Det är ju svårt att tro att ett oskyldigt barn skulle förstå det man själv inte tycker om. Lyckligtvis är ju konst inte till för att förstås utan för att upplevas. Obestridligen kan ju barn uppleva saker och ting. Färg och form påverkar ju oss alla – oberoende av vad de föreställer, om de nu föreställer någonting.”
Dessa sanna ord kommer från Opsis fadder, den kloke Lennart Hellsing, och är hämtade ur hans förord till nyutgåvan av boken Kanaljen i Seraljen, 1989. Nu finns han inte längre bland oss men hans tankar lever kvar, inte minst i detta nummer om konst för barn. För mig personligen väcker både texter och bilder starka reaktioner, minnen och nyväckta frågeställningar – alltifrån intervjun med konstnärinnan Charlotte Gyllenhammar om hennes skulpturer och foton på barn till konstvetaren Ulla Rhedins debattartikel om bilderboken som enligt henne lever farligt … Det som gör mig odelat glad är att läsa om den omfattande verksamhet för barn som bedrivs på det Skissernas museum i Lund och på Statens museum for Kunst i Köpenhamn. På årets stora barnboksutställning i Bologna fanns det ett för mig oväntat fokus på konstböcker för barn av hög kvalitet – något vi i Sverie inte är bortskämda med. Desto roligare då att Opsis kan visa utdrag ur en kommande vacker och välskriven bok av bildkonstnären Sara Lundberg om Berta Hansson, en tyvärr inte tillräckligt känd konstnär som verkligen hade barn som sin främsta motivkrets.
Detsamma kan sägas om årets Almapristagare Wolf Erlbruch – författare och konstnär född 1948 i Wuppertal i Tyskland, med en rad mycket intressanta titlar bakom sig, bara ett fåtal översatta till svenska, den mest kända är bästsäljaren Det var det fräckaste om den lilla mullvaden som träffas av en bajskorv på huvudet.
Wolf Erlbruch säger sig vara en beundrare av Astrid Lindgrens författarskap, han läste -böckerna för sin son och blev tagen av hennes förmåga och vilja att göra barn och vuxna till jämlikar. ”Jag vill aldrig göra skillnad mellan vuxna och barn. Barn behöver inte rosa elefanter eller mysiga katter, De vill ha intressanta berättelser och inte gullegull.”
God läsning och god sommar önskas Opsis läsare.

Marianne von Baumgarten-Lindberg