Några notiser fårn Opsis nr 4


Stadsteatern flyttar ut
Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm stänger för ombyggnad och under våren flyttar verksamheten ut till olika lokaler runt om i staden och förorterna. För barn- och ungdomsteatern betyder det framför allt Skärholmen och Vällingby. En nyskriven pjäs av Alexanders Salzberger, Äkta känner äkta för ungdomar från 13 år får premiär i Vällingby i mars och Marionetteatern flyttar in i Skärholmen. Först ut blir Margareta Sörensons kritikerrosade pjäs Alice baserad på Lewis Carrolls klassiker. Den får nypremiär 23 februari.

Intressanta barnboksdagar
”Hvor går grensen?” är temat för den nordiska barnbokskonferensen i Stavanger 4–6 februari, tre fullspäckade dagar. Martin Hellström som forskat om barns läsning av Maria Gripe berättar om barn som medforskare, Sara Lundberg talar om Berta Hansson och sin bok Fågeln i mig flyger vart den vill, Gro Dahle och hennes dotter Kaia Dahle Nyhus berättar om sin gemensamma bok Sesam Sesam, om ett barn som hittar porr på nätet och Anders Totland, Mats Berggren och Jessica Schiefauer samtalar om brutala barnböcker. Man får också möta Sveriges läsambassdör Johan Anderberg och isländska Thorarinn Leifsson som skrivit en bok om en barnamördare som går i Reykjavik.
Här finns program om barnböcker i Palestina, läsglädje skolbiblioteket och om krigsbilder för barn – hur illustrerar man flykt och krig?
Låter både lockande och lovande.
Fler intressanta notiser i Opsis nummer 4