Unga Dramaten om lek med döden och makten

Den unga publiken var helt med på noterna när Dramaten premiärvisade Lilla Döden hälsar på på Scenkonstmuseet.  Man skulle kunna tro att döden är skrämmande för barn, men inte i den här kärleksfulla versionen. Ada Berger har gjort en fri tolkning av Kitty Crowthers fantastiska bilderbok med samma namn. Och även föreställningen blev fantastisk med mycket lek och dans och rörelse.

Lilla Döden kommer för att hämta Elsewise som länge varit sjuk. Hon är helt klädd i svart och blir förvånad när Elsewise inte är rädd för henne utan välkomnar henne. Lilla Döden är själv inte utan rädslor men Elsewise förmår henne att ta av sig kåpan och så dansar och leker de tillsammans, innan de vandrar bort mot ett annat öde. Lilla Döden spelas av Malinda Kinnaman och Elsewise av Ana-Gil de Melo Nascimento. På scen finns också Göran Martling vid pianot.

Man får hoppas att föreställningen fortsätter under våren när Dramaten efter restaurationer flyttar tillbaks till sitt hus igen.
I februari är det premiär för en nyskriven musikal för fyraåringar och äldre på Lejonkulan: Får jag vara med? av Stina Wirsén som handlar om lek, gemenskap, makt och integritet. En kanin kommer ny till gården där Fnök, Gurgel och Viola leker och de bestämmer att kaninen inte får vara med. Anna Vnuk regisserar och Sarah Riedel står för musiken.

Birgitta Fransson