Resa med spöken


Resa med spöken
Det spökar! En hårresande guide av Peter Gissy och Dick Qwarfort (Berghs) kan bli en annorlunda och spännande vägledning för familjer som är ute och reser i sommar. Här berättas om spökerier i hela Sverige från Häckeberga slott i Skåne till Hjalmar Lundbohmsgården i Kiruna. Och många andra platser däremellan. På Häckeberga sägs slottsherren Holger från 1300-talet fortfarande irra omkring i salarna och hans hustru dränker sig om och om igen i en skogstjärn i närheten. I Lundbohmgården som numera är en konferensanläggning släcks och tänds lampor och ugnar utan förklaring, klockor börjar ticka och mystiska steg hörs på vinden.

Alba = Astrid
Unga Astrid är en film om Astrid Lindgrens ungdom och om det som mer än allt annat kom att prägla hennes liv, att hon var tvungen att lämna bort sin son till en fosterfamilj i Danmark. Danska Pernille Fischer Christensen har regissrat och även skrivit manus tillsammans med sin man Kim Fupz Aakeson. Svensk-danska Alba August spelar Astrid och meningen var att filmen skulle spegla Astrid Lindgrens hela liv och huvudrollen gestaltas av olika skådespelare, men till slut blev det bara den dramatiska ungdomen det kom att handla om.
Alba August som läst alla Lindgrens böcker som barn tror att filmen kommer att få ännu fler att läsa dem. Och att de som enbart sett filmerna kanske också tar till sig böckerna.
Filmen visades på filmfestivalen i Berlin tiigare i år och har svensk premiär 14 september.

Fler aktuella händelser På gång i Opsis nummer 2