Stina Wirsén om linjen och den vita ytan

Det hon älskar med tecknandet, är kombinationen av kontroll och brist på kontroll. Stina Wirsén vet sällan var hon är på väg, men hon vet vad hon är ute efter: den rätta linjen – som alltid ska innehålla ett visst mått av tvekan.

Av Viktoria Myrén

Samma dag som vi ska ses har Stina Wirsén lagt ut en bild på Instagram från sin arbetsplats med en massa akvareller huller om buller på golvet och lutade mot väggar och textraden: Studio in need of structure…
Men när jag kommer dit strax före lunch är golvet rensopat och rummet välstädat. Stina skrattar, säger att bilden tog hon före jullovet och så öppnar hon sina skåp, demonstrerar prydliga hyllor där allt tycks ha sin bestämda plats.
– Så här fint brukar det inte se ut. Men mycket av min kreativa process är sån, det går från kaos till ordning och ordning till kaos.
Anledningen till akvarellerna på golvet, var att hon skickade iväg 300 bilder till Teckningsmuséet i Laholm, Nordens första, och hittills enda, museum för teckningskonst där hon ska ställer ut från om med den andra juni.
– Jag gör så mycket olika grejer, så jag har fått städa och sortera för att se vad jag ska skicka. Det blir något slags rensning, både mentalt och fysiskt, säger hon och jag frågar om det finns en kärna i det hon gör, även om uttrycken växlar.
– Vissa tycker att det syns att det är jag oavsett om jag gör ett porträtt av en nobelpristagare för DN, eller barnboksillustrationer och mer abstrakta bilder, men jag ser det inte själv, säger hon och fortsätter:
– Jag är ju intresserad av ytan, den tomma ytan och det man inte tecknar ut. Hur mycket kan man låta bli att teckna ut och att läsaren fyller i resten? Frågar hon retoriskt.
För några år sedan ställde hon ut bilder i Indien, på Sunaparanta Center for the Arts i Goa. Det var curatorn och författaren Siddharth Dhanvant Shanghvi som under ett besök i Sverige blev tagen av hennes bilder. Han berättar i en kommentar till utställningen, hur han köpte en teckning föreställande ”en sur figur” ur en av hennes barnböcker, men att det var den vita ytan runt om pojken som intresserade honom mest av allt, som en projektionsyta för fantasins kraft. Och efter inventeringen av sina bilder och urvalet på 300 stycken till Laholm är det till den tomma ytan hon återvänder.
– Jag är återigen mer intresserad av tomheten, pappret och enkelheten. Under en period gjorde jag mer komplexa bilder, kanske för komplicerade bilder. Nu är jag tillbaka i det enkla. Jag är en väldigt kort stund på ett papper, vilket innebär att jag slänger väldigt mycket papper, det har jag dåligt samvete för, miljömässigt …

Hon pekar på en illustration från DN som sitter inramad på väggen. Bilden gjorde hon till en text om #metoo. En lång arm löper över ett uppslag tills handen når ett ansikte och ansiktets mun som den håller för.
– Är den här enkel? Frågar hon mig.
Jag säger något om att den estetiskt är ganska avskalad, men samtidigt komplex i vad den berättar.
Stina nickar.
– Det är få streck men det ska vara mycket innehåll, jag vill koka ner det.
Hon har gått kurser i kalligrafi på Etnografiska museet för pedagogen Hiroko Kimura, och också rest en del i Japan och Kina.
– Det som var så härligt med kursen var att deltagarna var alltifrån datatekniker till konstnärer. Och det är andra rörelser, ett annat formspråk. När du hade gjort något tillräckligt bra kom Hiroko och satte sin signatur på pappret, men det kunde vara så att hon bredvid mig som var busschaufför fick fler godkända papper än jag, trots att jag ägnat hela mitt liv åt att lära mig kontrollera penseln och handen, säger Stina och skrattar, sedan höjer hon handen och gör svepande rörelser i luften för att illustrera mjukheten i kalligrafin.
– Jag har tagit med mig mycket från kalligrafin till mitt tecknande, jag försöker få till en skön form som är intressant, och där skevheten finns kvar utan att det blir för mycket schvung eller för perfekt.


Hela artikeln finns i Opsis nummer 1.

Vill du prenumerera på Opsis Barnkultur? Gå in på Prenumerera i vänsterspalten och fyll i kupongen så kommer Opsis till din brevlåda!