Med kärlek till skräck


Per Gustavsson har illustrerat Den förskräckliga historien om Lilla Hon.

Det har hänt att barn har svimmat och kräkts när hon pratat skräck ute i skolorna. Men oftast möts hon av skratt, tårar och barn som vill höra mer och värre saker. Författaren Lena Ollmark älskar sitt jobb och tycker att femteklassare borde styra världen för att de har ett så starkt patos för rättvisa.

Av Viktoria Myrén

– Femteklassare är så smarta. De har precis upptäckt sin egen kognitiva förmåga och får kickar av sina egna tankar, säger Lena Ollmark.
Hon konstaterar att om en känner sig det minsta cynisk och tycker att världen ser mörk ut så är det fantastiskt att komma ut i skolorna och träffa femteklassarna.
– De har en sådan energi och så mycket hopp, de är så hungriga på livet, säger Lena Ollmark.
Minst en vecka i månaden tillbringar hon ute i skolor pratandes skräck.
– Förra året var helt galet, men nu försöker jag ta det lite lugnare så jag hinner skriva lite också.
Hon säger att hon inte pratar så mycket om sina egna böcker när hon gör skolbesök utan framför allt om hur spökhistorier fungerar och hur hon använder dem.
Bra skräck innehåller två saker enligt Lena Ollmark. Dels en berättelse om en person som växer, dels en ”åktur”.
– Du ska känna Wow, att du upplever något som skakar om dig, som en berg-och-dalbana, säger hon och illustrerar med handen.
– Du ska få ett rus.
Mellanstadieeleverna hon möter vill också ha det där ruset.
– Jag har den här kärleken till skräck som jag kan dela med dem. De fattar precis vad jag håller på med, eller det tror jag i varje fall, säger hon.
Hon var jätterädd för att göra författarbesök när hon började, men insåg ganska snabbt att eleverna var hennes kompisar.
– En majoritet av kidsen tycker att det är sjukt roligt med skräck. Det jag får höra när jag är ute i klasserna är ”mer, mer, värre, värre”, säger Lena Ollmark och tillägger:
– Men jag är också väldigt noga med att jag skrattar mycket, skrattet är så jäkla viktigt, säger hon med eftertryck.
Hela artikeln finns i Opsis nummer 1.

Hela artikeln finns i Opsis nummer 1!

Vill du prenumerera på Opsis Barnkultur? Gå in på Prenumerera i vänsterspalten och fyll i kupongen så kommer Opsis till din brevlåda!