Syskon – en evig relation

I somras på Borrby Bokdag lyssnade jag på författaren Agnes Lidbeck som skrivit den hyllade romanen Finnas till och nu skulle berätta om sin nya bok Förlåten. Där skriver hon om två systrar som har sporadisk, pliktskyldig kontakt men när deras pappa dör och huset där de tillbringat sina somrar som barn måste städas ur tvingas de närma sig varandra och sina minnen ... Det är en bok om syskonskapets olika dimensioner och vi hade länge talat om ett ha syskon som tema i Opsis. Jag tog kontakt med Agnes Lidbeck och bad henne skriva. Hennes personliga, och kärleksfulla betraktelse om det hon kallar syskonsymbios kan du nu ta del av. Hon säger klokt att syskonskapets i sig är ett nog så viktig relation som den till föräldern. I en annan mycket uppmärksammad nyutkommen bok, Arv och miljö, av norska författaren Vigdis Hjort (som gjort succé i Norge med över 150.000 sålda ex!) blir det än mer uppenbart hur ogeneröst och smärtsamt fyra syskon kan behandla varandra i en tvist om både minnen och arv.

En annan bok som väckt många tankar och frågor är Elisabeth Schönbecks Äldst, yngst eller mittemellan. Din placering i syskonskaran och hur den påverkar dig.
Här skriver hon om att platsen i syskonskaran betyder mer än man tror! Och om föräldrar som tror att de uppfostrar sina barn likadant men sällan gör det. Detta märks förstås i en hel del barnböcker – ett nog så viktigt fokus i Opsis. Susanna Ekström, litteraturpedagog har gjort en mycket gedigen och omfångsrik granskning, av temat syskon i bilderböcker och Lena Kåreland, professor och barnlitteraturforskare, har gjort detsamma om barn- och ungdomsböcker. Hon konstaterar att syskon är något av ett urmotiv i litteraturen – alltifrån Bibeln och sagorna. Hennes urval väcker många minnen av böcker som givit starka upplevelser och som säkerligen påverkat min syn på livet och människorna. 

Utöver temat syskon hittar du som vanligt recensioner och en intervju med Ingelin Agneborn, känd och uppskattad författare av s.k. mysrysare med allvar. På Opsis Salong preenteras Per Gustavsson en tecknare som ständigt är på jakt efter nya uttryck.                                    
Marianne von Baumgarten-Lindberg

PS Återstår bara att önska God Jul och Gott Nytt År med många läsupplevelser! Och en önskan om att ni prenumererar på Opsis – vi behöver er för att överleva! DS