Jacqueline Woodsons gripande verser väcker minnen och ger hopp

27620 besökare från 77 olika länder som trängdes bland de 1390 utställare på årets stora barnboksmässa i Bologna – jag var en av dem. Alla förlag slogs om uppmärksamheten, inte minst Kina som var fokusland. Tyvärr var det alldeles för få Intressanta böcker med kvalité, mässan kändes mer kommersiell än på mycket länge. Men för Opsis var det allra viktigast att få närvara då Alma skulle tillkännage årets pristagare! Det blev helt överraskande Jacqueline Woodson från USA – helt okänd inte bara för mig! Nästan ingen kände till henne utom juryn som lyriskt beskrev henne som en otroligt begåvad författare, om än inte översatt till svenska. Inget av hennes förlag var närvarande, hur skulle det gå att göra ett stort reportage i Opsis? Men det gick. Lena Kåreland som sitter i Almajuryn och var i Bologna lovade att skriva om Jacquelines författarskap och det kan du läsa på sidan 4–10.
Och Opsis har intervjuat alla tolv i juryn som beskriver sina läsupplevelser.            
Väl hemma i Sverige fick jag veta att förlaget Natur & Kultur lyckats få rättigheterna och höll på med översättningen av brown girl dreaming som är hennes självbiografi på vers. De lovade Opsis att få publicera några av verserna och därför kan du nu läsa och njuta av de vidunderligt vackra och gripande verserna på sid 00. Själv fick jag låna brown girl dreaming och läste både dag och natt om hennes liv. Jag förundrades av styrkan i hennes berättelse och kände nästan som om hon var närvarande rent fysiskt, som om jag kunde samtal med henne. I en av verserna beskriver hon hur hon ser och hör Angela Davis på TV tala revolutionen och Black Panthers och genast vill åka med sin väninna Maria till California och delta i rörelsen. Plötsligt mindes jag Angela Davis modiga kamp för de svarta, kom ihåg uppropet kring "Black is beautiful" och hur jag som chefredaktör för tidningen Femina prydde omslaget med Angela och beställde reportage från USA.( En parentes – mitt uppdrag på Femina blev kortvarigt -– ägarna tyckte jag var för radikal och fick gå)                   
Nu finns Jacqueline Woodstock, på Opsis omslag och inne i tidningen får du möta henne i hennes hem i Brooklyn och läsa om hennes önskan att ge alla ungdomar med svårigheter, smärta och saknad i sina liv hopp om förändring. Hennes ord lyser och jag kan bara hoppas att hennes böcker kommer att finnas i bibliotekshyllorna, i skolan och hemma hos er!
Marianne von Baumgarten-Lindberg