Hurra för Almapristagaren Bart Moeyaert – och Lennart Hellsing!

Barnboksmässan i Bologna hör till höjdpunkterna i mitt barnboksliv. I år var det femtiosjätte året men för första gången saknade jag något – det nordiska/europeiska inflytandet. Mycket handlade om Kina och andra länder i Asien. Det var få pristagare, illustratörer och seminarier med nordiska deltagare, men givetvis många utställare.

En höjdpunkt var när Almapriset delades ut! Vilken glädje både hos pristagaren Bart Moeyaert och publiken – som aldrig ville sluta sina hurrarop ... För mig var han nästintill okänd men det kändes som om jag känt honom länge efter det att han höll sitt tacktal. Han har ju varit nominerad till Alma-priset 16 gånger och nu var det dags. Kanske berodde min känsla för honom på hans uttryckliga känsla för Astrid Lindgren. Han sa själv: När jag var nio år läste jag Astrids Lindgrens böcker och hennes värld var som min egen familj och den riktiga världen var som hennes. Senare förstod jag att hennes värld handlade om inkludering. Och det var tröstande eftersom jag var en enstöring i min stora familj där jag var yngst. Och det influerade mitt arbete. Jag vill vidga gränserna för vad som är barnlitteratur.”

Detta har han gemensamt med vår store poet och barnboksguru Lennart Hellsing som i år skulle fyllt 100 år och firas över hela landet och stort här i Opsis.

Vi är så glada över att kunna presentera hans dotter Susannas fantastiska berättelse om sin pappa och Lena Kårelands gedigna genomgång av årets nya böcker och nyutgåvor av Lennart Hellsing. När Opsis startade 1986 blev första numret en eloge till honom – vi döpte tidskriften till Opsis Kalopsis och prydde omslaget med teckningen av Poul Ströyer och ett foto av Lennart!

För mig personligen har Lennart Hellsing betytt mycket och jag har på olika sätt försökt sprida hans böcker och alltid haft roligt i hans sällskap. I synnerhet i Bologna där vi ofta träffades i hans favoritstad Venedig – med många andra – som gladdes åt att se honom komma gående i sin orangea kostym över Marcusplatsen ... Nu är han borta men alla hans böcker lever kvar både hos barn och vuxna.

Marianne von Baumgarten-Lindberg